Forum Zjawisk Niewyjaśnionych
zagadki ludzkości tajemnicze sprawy

∑ temat został odczytany 2364 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ZJAWISKA | Ciekawostki
Elfy 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Elfy"   

rybcio
 Wysłana - 27 marzec 2006 18:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

Szukałem w wyszukiwarce ale tego tematu nie znalazłem
Elfy czy istniały ?

Elf to w mityczne stworzenia rodem z mitologii germańskiej i skandynawskiej. Z początku były pomniejszymi bożkami natury i płodności, później były przedstawiane jako chochliki lub duszki leśne bądź wodne. W folklorze przedstawiane są jako małe, wyglądające młodzieńczo ludziki wielkiej piękności, żyjące w lasach, źródłach, studniach, a nawet pod ziemią. Wierzono, że są długowieczne, jeśli nie nieśmiertelne i posiadają różnorakie magiczne moce.

Krótki opis Elfa:

* długie, szpiczaste uszy
* długowieczność
* związki z naturą i lasem
* uzdolnienia magiczne
* wysoki wzrost
* piękny wygląd

Lecz elfy nie tylko występowały w baśniach... znajduje się wiele zapisków w mitologiach różnych kultur

Mitologia nordycka wymienia elfy światła (Liosálfar) oraz mroczne lub czarne elfy (Döckálfar lub Svartalfar). Były ludzkiego wzrostu, choć bardziej smukłe od ludzi.

Elfy światła wymienia się zwykle razem z Asami w miejsce Wanów. Nazwy "Vanir" (Wanowie) i "Álfar" (Elfowie) mogły być albo synonimami - stąd wyrażanie "Asowie i Elfowie" znaczyło "wszyscy bogowie" , albo oznaczało różnicę w statusie między wyższymi (Wanowie) a pomniejszymi (elfowie) bogami obfitości. Jeden z Wanów, Frejr był panem Álfheimu (ojczyzny elfów), i miał za sługi dwoje elfów: Byggvira (bożka jęczmienia i Beylę (boginkę zbóż, nabiału i miodu), którzy wymieniani są w poemacie Lokasenna. Dla elfów jako bóstw obfitości organizowaną późną jesienią alfablót (ofiary dla elfów) które przeprowadzano po domach.

Sławni ludzie mogli być wyniesieni do rangi elfa po śmierci, jak w przypadku kowala Völunda. Poza tym, norweska Heimskringla wspomina o linii lokalnych królów, którzy rządzili Álfheimem - ostatni król z tej dynastii nazywał się Gandalf.

Czarne elfy, żyjące w Svartalfheimie. były uzdolnionymi kowalami, a za najlepszych uznawano synów Ivaldiego, ojca Idun. Choć niektóre źródła identyfikują ich z krasnoludami z Nidavelliru, które podobnie miały reputację doskonałych kowali, nordycka literatura zwykle rózróżnia jednak te rasy.

Mitologia Irlandzka
Sídhe w mitologii irlandzkiej, są rasą istot nadprzyrodzonych, dość mocno odmiennych od ludzi. Istnieją różne typy sídhe: sluagh sídhe - umiejące latać w powietrzu i dowolnie zmieniać kształt elfy z orszaku Dzikiego Łowu; sídhe chodzący po ziemi w porze zmierzchu; sídhe strzegący lasów i jezior Irlandii i Szkocji.

O elfach znajdujemy także informacje w Folklorach

Folklor Skandynawski
W skandynawskim folklorze, który jest połączeniem elementów mitologii chrześcijańskiej i późno-nordyckiej, elfy przetrwały głównie jako nisser (chochliki podobne do polskich domowików) oraz älvor (szw. lp. älva). Były to porażającej urody dziewczęta, które żyły w lasach z elfim królem. Były długowieczne i niefrasobliwe z natury. Można je było zobaczyć w nocy tańczące na łąkach, a pozostałe po nich kręgi nazywano älvdanser (elfie tańce) lub älvringar (elfie kręgi). Człowiek obserwujący je w tańcu zauważał po fakcie, że choć jemu wydawało się, że minęły godziny, w prawdziwym świecie minęły lata. Ten fenomen jest też obecny w opowieściach o irlandzkich sídhe i wykorzystany przez Tolkiena w jego Władcy Pierścieni gdy Drużyna Pierścienia zauważa, że czas płynie wolniej w Lothlórien.

W Danii wyobrażenia o elfach połączyły się z wyobrażeniem norweskiej Huldry tworząc piękne kobiety, które zwabiają mężczyzn, by ich zatańczyć na śmierć (podobnie jak polskie rusałki). Charakterystyczne jest to, że widziane z tyłu były puste.

Folklor Niemiecki
W niemieckim folklorze elfy z bożków przekształciły się w psotne chochliki, które mogły powodować choroby bydła i ludzi, a także zsyłać na śpiących koszmary. Niemieckie słowo Albtraum (koszmar) dosłownie znaczy "elfi sen", a jego archaiczny odpowiednik Albdruck ("elfi ucisk") powstał w wyniku przekonania, że koszmary powodują elfy siedzące na klatce piersiowej śpiącego. Podobnymi stworzeniami o słowiańskim rodowodzie są: Dusiołek Leśmiana i Zmora, zwana też marą.

Najbardziej znaną baśnią o elfach jest "Szewczyk i Elfy" autorstwa braci Grimm. W ich historii elfy mają tylko stopę wysokości, są nagie i (podobnie jak leprechauny) lubią robić buty, gdy zaś szewc nagradza ich pracę małymi ubrankami, elfy są zachwycone, zabierają rzeczy i uciekają na zawsze.

Poza tym, w niemieckim folklorze osobom, które mają umrzeć ma się pojawiać elf, bądź nawet król Elfów - zupełnie jak irlandzka banshee. W przeciwieństwie jednak do banshee, król elfów pojawia się wyłącznie tuż przed śmiercią, a z wyrazu jego twarzy można wyczytać, czy śmierć będzie łagodna czy bolesna. Ten aspekt legendy unieśmiertelnił Goethe w swym poemacie Król Elfów, do którego później napisał muzykę Schubert.

Wiec trzeba pomyśleć, że jeżeli tak wiele kultur wspomina o tego rodzaju postaciach, należy się zastanowić czy elfy kiedyś istniały ?

*informacje znalezione w serwisie Wikipedia

Co to jest ropucha i 20 żabek?
Teściowa zapinająca firanki

przyznaj SOG'a

oldmuscles
 Wysłana - 29 marzec 2006 02:20      [zgłoszenie]

ja mysle ze elfy sa wyniekiem przeksztalcen mitologicznych roznych postaci. Tak jak trolle itd... Wielu dzisiejszych literatow czerpie inspiracje np z kultur skandynawskich... przykladowo Tove Johnson... mam na mysli Muminki...

Elfy to bzdura, gdyby kiedys istnieli i byli tacy madafaka to by zyli do dzis. Bo skoro sa dlugowieczni i piekni, oraz cudownie usposobieni to chcialo by sie im uprawiac stosunki seksualne, nie dali by sie nikomu zalatwoc a wielu by przetrwalo..

"everythin what can be cosidered as an obstacle is part of my art"

przyznaj SOG'a

tilli
 Wysłana - 1 kwiecień 2006 17:59      [zgłoszenie]

a ja lubię Elfy ;D Uwielbiam je rysować. Nie wierzę w ich istnienie, ale cieszę się że chociaż kultura stworzyła takie istoty. Ponoć istnieje parę osób na świecie, którzy posługują się elfią mową (choć to bardzo dziwne, bo kto mógł tę mowę stworzyć).

.. witamy w Księstwie Paranoi... i oczywiście życzymy udanego pobytu..

przyznaj SOG'a

homer2525
 Wysłana - 5 kwiecień 2006 15:12      [zgłoszenie]

co do elfów to moze ma ktoś jakieś ciekawe stronki o tej tematyce lub smoki

przyznaj SOG'a

kebe81
 Wysłana - 17 kwiecień 2006 21:02      [zgłoszenie]

elfy kojaza mi sie z dawnymi słowianami :)

Serce nie ma zmarszczek - ono ma blizny

przyznaj SOG'a

Grundman
 Wysłana - 18 kwiecień 2006 17:46      [zgłoszenie]

Ah elfy.....

przyznaj SOG'a znawcy

Grundman
 Wysłana - 19 kwiecień 2006 09:27      [zgłoszenie]

homer2525

"co do elfów to moze ma ktoś jakieś ciekawe stronki o tej tematyce lub smoki"

Tu masz art o magii elfów :
" Jedną z praktyk szeroko stosowanych w świecie astralnym jest magia elfów.

Elfy rzadko inkarnują na planie fizycznym i jest ich bardzo mało, jako dusz. Aby bliżej przybliżyć ich sylwetkę, powiedzmy że są inną odmianą aniołków. Mają podobne wibracje, choć różnią się one w niektórych szczegółach od wibracji aniołków i ludzi. Rozpoznać je można po pewnych znakach szczególnych, jakie zarysowują się w ich sylwetkach, gdy przebywają na planie fizycznym. Cechują ich szpiczaste uszy, lekko odstające i bardzo smukła sylwetka. W ich ruchach widać ogromną zwiewność. Są to istoty, które najczęściej przebywają w świecie astralnym i tam zbierają doświadczenia od innych istot. Jeśli któraś z tych istot schodzi na plan fizyczny, to rzadko wybiera Ziemię."

reszta tutaj ---> [http://www.regresing.com/index.php?page=art065]

A tu masz jedyne w całym internecie na świecie miejsce gdzie możesz poczytać o wcielonych w ludzkie ciała smokach , a także poznać takie smoki ----> [cudownyportal.pl/forum/watek.php?p=1&id=846]

przyznaj SOG'a znawcy

Grundman
 Wysłana - 19 kwiecień 2006 09:32      [zgłoszenie]

Smoki są potężne!

przyznaj SOG'a znawcy

Silver_eye
 Wysłana - 27 maj 2006 21:54      [zgłoszenie]

Możliwe że elfy kiedyś istniały. Tylko zostały wyeliminowane przez ludzi...
Ja nawet czuje sie jako elf...

:)

przyznaj SOG'a

look83
 Wysłana - 27 maj 2006 23:06      [zgłoszenie]

Silver bo mozes zbyć efl:D
Ale to chodzi o pochodzenie duszy a nie tak ajk na filmach najczęsciej pokazują , możesz być elfem czyli mieć elfią dusze:D

Jestem ukochanym dzieckiem Boga.

przyznaj SOG'a

Silver_eye
 Wysłana - 27 maj 2006 23:08      [zgłoszenie]

wiem...właśnie o tym mówie... ja sie czuje elfem... dusza włada ciałem...wiec i można mieć delikatne elfie zdolnosci...wiem po sobie..ale mi chodzi o przemyślenia... o tym co czuje..co lubi co nie. itp. Bo chce określić czy jest Otherkin.. otherkin to np. właśnie elfia dusza zamknięta w ludzkim ciele...

:)

przyznaj SOG'a
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Elfy

Strony: 1 2

wersja lo-fi
Vancouver 2010

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL