Według ostatnich badań blisko 1 na 10 dzieci w wieku od siedmiu do ośmiu lat słyszy głosy, które tak naprawdę nie istnieją. Jednak większość z nich nie uważa, że przeszkadzają im one w normalnym funkcjonowaniu.
- Głosy mają ograniczony wpływ na życie codzienne tych dzieci - twierdzi Agna A. Bartels-Velthuis z Centrum Medycznego Uniwersytetu Groningen w Holandii, która prowadzi badania nad tego typu zjawiskami. Dlatego też rodzice, których dzieci słyszą głosy, nie powinny być jej zdaniem zaniepokojeni. - W większości przypadków głosy będą po prostu znikały. Gdy dziecko słyszy głosy, radziłabym je uspokoić i zacząć je dokładnie obserwować - dodaje Bartels-Velthuis.
"British Journal of Psychiatry" podaje, że nawet do 16 procent psychicznie zdrowych dzieci i młodzieży może usłyszeć głosy. Może to wskazywać podwyższone ryzyko schizofrenii i innych zaburzeń w późniejszym życiu, jednak zdecydowana większość młodych ludzi, którzy doświadczają takich halucynacji, nie zachoruje.
Tylko czym by to mogło być wywołane w tak młodym wieku ?
Możemy brać tylko cuda XXI wieku takie jak :
Mp3,komputery, jakiś nowy rodzaj broni ?
17:51
A kto to stwierdził, że nie istnieją? Zapewne ci co nie słyszą
Dzieci nie tylko więcej słyszą, ale i widzą. Stopniowo jednak 'dorosły' świat zmusza je do pozbycia się tych zdolności, nie tolerując takich 'anomalii', tudzież nazywając to schizofrenią.
Tak trudno uwierzyć w szersze spektrum postrzegania? Wszak każdy człowiek ma inny zakres 'słyszenia'. Moze przykład nie do końca adekwatny, ale...
A POlitycznych obyczajów trzeba strzec.
w wieku 7-9 lat byłem jednym z tych 1 na 10. okazało się że mam tylko za bardzo bujną wyobraźnię.
więc 7 na 10 tych dzieci co słyszą głosy są jak ja
miałem własny wymyślony świat, w wieku 11 lat (z rok temu) narysowałem komiks o tym co wtedy było, jak myślałem o innym świecie
Zmieniony przez - Maxnaście w dniu 2010-01-27 19:29:34
"Aby sie wzniesc, trzeba najpierw ukleknac". JP II
ja słysze głosy
Ale to bardziej niewyciszone myśli
ubiore to w ładny rym :) poczekać prosze:
od dawna nie znam ciszy, nosze w sobie cudze zdania
szepy, pytania, krzyki, niedowierzania
urywki rozmów których dniem nie chciałem słuchać
niedługo zacznę myśleć że to moja pokuta
o , takie coś właśnie mam
otworzyłem oczy,odwarczałem jedwabym przekleństwem.cisza.
i znowu już już miałem usnąć,i do ucha txt z konkretnego kieunku,z innego kąta sypialni niż poprzednio produkcja zakończona /!? głos męski niezidentyfikowany/
no i od tamtej pory ,czekam na jakieś nazwy spółek giełdowych
Zmieniony przez - Kaine w dniu 2010-01-30 12:10:49
"Aby sie wzniesc, trzeba najpierw ukleknac". JP II
ja już miałem pomysł nawet/wprawdzie niezrealizowany/ żeby założyć temat w NL co w trawie /nie ,nie tej trawie / piszczy? z txt sprzed zaśnięcia,może komuś by coś mówiły niektóre frazy i urywki.
z fajniejszych to jeszcze było whiskey
Zmieniony przez - Kaine w dniu 2010-01-30 17:19:57
unfortunately,
no one can be told what the Matrix is - you have to see it for yourself.