_devil_

Wyslana 5 sierpień 2006 04:13
Ciekawe czy ludzie 100 lat temu zauważali te "dziwne" godziny na zegarkach ze wskazówkami, hahaha. wtedy raczej by mowili,że nie mają szczęścia do spoglądania na zegarek, dopiero cyferki zadziałały wam na wyobraźnię. ciekawe czy ktoś z was by zauważył na zegharku analogowym godzinę 22:22, 3:33 i czy ktoś by wogóle pomyślał o przypisaniu jej jakichkolwiek właściwości...ehh a co wogóle za znaczenie ma godzina...zależna jest od tego od kiedy ludzkość zaczęłą liczyć czas i równie dobrze zamiast 22:05 mogła być teraz 3:45, albo system liczenia czasu mógłby być inny i byłaby 0.674653952346237 i wtedy byśmy szukali godzin 0.3333333333333 i 0.666666666666666. :)
thisthat

Wyslana 26 wrzesień 2006 21:55
U mnie to jest tak ze te "rowne godziny" przytrafiaja mi sie od momentu kiedy poznałam pewnego chłopaka, i jemu też te godziny sie tak przytrafiaja, wiem bo czesto puszcza mi sygnal kiedy jest "rowna godzina" u mnie to zdarza sie baardzo czesto, nawet co godzine pare razy pod rzad mimo ze nie patrze na zegarek za czesto ani nigdy nie mysle o tym czy jest 'rowna godzina' czasem jak o nim mysl to widze gdzie rowne liczby, np. ostatnio jechalam autobusem przypomnial mi sie on i przez szybe odbila sie godzina na kasowniku : 22:22. az sie przestraszylam;D
ciekawi mnie ten temat.
Czarnyy_

Wyslana 17 grudzień 2006 12:00
Jak dla mnie to to jest prostu spowodowane tym, że takie "specjalne" godziny człowiek zapamiętuje. Spoglądając 20 razy dziennie na zegar, zobaczymy np. 7 fajnych godzin i wychodzi, że często, bo kilka razy dziennie widujemy dziwne liczby..
To jest podobnie jak ze słowami. Gdy ktoś w jakichś specjalnych okolicznościach usłyszy rzadziej niż inne używane słowo to za każdym następnym razem słysząc/widząc je będzie się zastanawiał czemu tak często od tamtego momentu słyszy/widzi to słowo..
Ja mam tak z samochodami firmy DHL. W tamtym roku szkolnym idąc przez parking, jakieś 2 metry ode mnie stuknęło się auto DHL z jakimś tam zwykłym, prywantym samochodem i zaczęła się sprzeczka między kierowcami. Teraz wydaje mi się, żę często widuję auta DHL. Gdyby zderzył się np. Pocztex to pewnie jego bym często widywał :-F.
Zmieniony przez - Czarnyy_ w dniu 2006-12-17 12:01:53